Utöver design, är materialvalet det som har störst betydelse för hur rycksäcken fungerar, håller och åldras. Bestedrengs ryggsäckar och väskor är tillverkade av naturmaterial som hampa, läder, ull och bivax. De är sköna att hantera, håller länge och blir vackrare ju mer de används.

HAMPA

Tyget i ryggsäckarna är vävt av hampafibrer. Hampa ger en av de starkste växtfiberna som går att använda till tyg, faktiskt fyra gånger starkare än bomull. Hampan växer snabbt, gärna på näringsfattiga jordar och även i kallare klimat, vilket gör att den går att odla också här uppe i norr. Under sin livstid drar hampa med sina djupa rötter upp djupt liggande näringsämnen, och berikar på så sätt jorden den växer i. Därför mår den bäst av att inte konstgödslas, och kräver heller inga bekämpningsmedel. Detta gör att hampa i allmänhet föredrar att odlas enligt ekologiska principer.

Hampatyget i ryggsäckarna är från början oblekt och ofärgat. För att få det i en nyans jag tycker om, färgar jag det för hand med någon typ av växtfärg, till exempel lökskal. Växtbaserade färger ger milda men livfulla nyanser som man inte tröttnar på, och är förstås snälla mot naturen. 

Slutligen skall påpekas att Bestedrengs hampa är odlad för sina fibrers skull, och alltså inte möjlig att framställa någon form av narkotika ur. Att röka din ryggsäck är således oekonomiskt och ineffektivt. 

SKINN OCH LÄDER

Läder och skinn görs båda av djurhudar. Det som skiljer är vilka egeskaper de har efter behandligen i garveriet. Skinn och läder är material med många fördelar. Främst är de hållbara och slitstarka. Med lite kärlek, i form av insmorning någon gång emellanåt, håller de sig smidiga och starka i många år. De har också den trevliga egenskapen att forma sig efter användaren och mörkna vackert efter hand de åldras. Dina ryggsäcksremmar kommer med andra ord bara bli bättre och snyggare med tiden. För att djurhudar ska bli mjuka och hållbara över tid, måste de garvas på ett eller annat sätt. Vegetabilisk garvning, med hjälp av bland annat bark, ger bäst läder och skinn och kan dessutom göras miljövänligt med naturprodukter, helt utan gifter. Allt läder i Bestedrengs ryggsäckar är vegetabilsiskt garvat av svenska Tärnsjö garveri, ett av mycket få miljöcertifierade garverier i världen.  Tyvärr är vegetabilisk garvning av läder en långsam och därmed relativt dyr process. Därför använs i industrin till 90% kromgarvning. Det är en oerhört kemikalietung behandling, vars enda fördel är lägre tillverkningskostnader. Det är förvisso inte längre den tokgiftiga kromvarienten  krom 6 (cancerogent, allergiframkallande och allmänt dåligt för allt i miljön) som används mest, utan en annan, påstått ofarlig form kallad krom 3. Haken är att krom 3 lätt kan omvanlas till krom 6 sedan det lämnat garveriet. Dessutom används vid tillverkningen en hel del andra farliga kemikalier. När kromgarvat läder är utslitet, ska det faktiskt lämnas in som farligt avfall, vilket jag tycker säger en del. Sammantaget är processen tämligen usel för för arbetare och miljö, speciellt i fabriker utanför EU. Läs gärna mer på naturskyddsföreningens sida

BIVAX OCH STEARIN

En fantastisk naturprodukt. Bin bygger vaxkakor till vinterns honungsförråd och barnkammare till sina yngel. När biodlaren slungar honungen, tar hon hand om vaxet (varvid de flitiga bina gör mer). 

Mycket gott kan sägas om vaxets välgörande egenskaper i hudsalvor, vaxljus, träbehandligsmedel och inte minst impregnering av tyg. Kolla gärna runt lite på egen hand! I Bestedrengs väskor används bivaxetatt tillsammans med stearin, göra tyget smuts- och vattenavstötande, men också för att ge stadga till väskan. Som grädde på moset har det en underbar doft.

Även stearin är ett universalmedel, lämpat för allt från ljus till skidvalla, eller glidmedel för den gamla byråns tröga trälådor. Till ryggsäckarnas impregnering behövs en del stearin (ungefär 30%),  då bivax på egen hand är för mjukt. 

Stearin kan tillverkas av en mängd olika oljor och fetter. Vanligast är, tyvärr, palmolja (som ju för en hel del dåligheter med sig). Miljömässigt bäst är förmodligen stearin tillverkat av animaliskt fett, talg, villet är en restprodukt från slakterier.

Det låter kanske inte så romantiskt, men rester ska man ta vara på. Stearin ska inte förväxlas med paraffin, vilket har liknande egenskaper, men framställs av petroleumprodukter. 

Vad du än ska ha stearin till, se till att det är Svanen-märkt, vilket garanterar att det är ett vettigt miljöalternativ. Till ryggsäckarna, och för att lysa upp hemmet, använder jag stearin från Liljeholmens. De har många kloka tankar som finns att läsa om på liljeholmens.se !

ULL

Det sittunderlag som finns i ryggsäcken är tillverkat av återvunnen filtad ull. Inget konstgjort material kommer i närheten av ullfiberns förmåga att isolera och reglera fukt. En rolig egenskap ull har är att den kan ta upp en hel del fukt innan den känns våt. Samtidigt avger den värme. Alltså är ull idealiskt för värmande ylletröjor, raggsockar, långkalsonger... och sittunderlag i Bestedrengs ryggsäckar förstås.

svenska