Bärremmar

För att ryggsäcken ska sitta bra på ryggen, ska du ställa in bärremmarna. Dessa består av de två axelremmarna och bröstremmen. Axelremmarnas längd avgör hur långt upp eller ned på ryggen säcken hamnar, och bröstremmens höjd. Justera dem så att bröstremmen hamnar över bröstbenets nedre del. Nedanför dina bröstmuskler, men ovanför mellangärdet.Bröstremmen påverkar fördelningen av säckens vikt. En kort bröstrem låter bröst- och revben bära en större del av bördan, medan en längre flyttar trycket till axlarna. Hur du vill fördela vikten är en smaksak. Om man bär ryggsäcken länge, kan det vara skönt att lätta på eller spänna åt bröstremmen ibland. Bröstremmen sitter fast med en nit, och går att vinkla uppåt eller nedåt för att ligga slätt över bröstkorgen.

Topplock

Det här är inte kärnfysik, men fiffigt ändå. Ryggsäckens topplock sitter fästat vid stängremmarna genom hällor och hålls på plats med två tryckknappar. Om det vanliga packutrymmet inte räcker till, knäpper du lätt loss knapparna och höjer locket en aning så får det plats  en extra ylletröja till turen. 

Impregnering

Ryggäckens tyg är  mättat med bivax och stearin. Det håller väta ute och skapar en smutsavvisande yta, samtidigt som det ger stadga åt tyget. Impregneringen behöver inte göras om. Låt bara bli att tvätta säcken i maskin, då kommer vaxet att smälta bort och lädret ta skada.  Bivax och stearin smälter vid temperaturer strax över 50 grader C. Det spelar ingen roll vid normal användning, men lämna inte väskan i t.ex en varm bil sommartid. Ryggsäcken tar ingen skada och vaxet kommer inte att rinna bort, men saker som ligger i eller nära säcken kan suga upp lite av det.

Lädret mår bra av att fettas in någon gång emellanåt. Jag använder tip-top läderbalsam. Det finns säkert annan bra smörj också, se bara upp för läskigt teflon och annat giftigt skräp.

svenska